Ľad v Lomnickom hrebeni – preistenie

posted in: Metodika | 1

Ľad v Lomnickom hrebeni sa nachádza v Malej Studenej doline, len kúsok od Zamkovského chaty. Vďaka jeho obtiažnosti I/2 až 4 do 80° a dĺžkou zhruba 50m je ako stvorený pre prvé lezecké kroky začínajúcich či rekreačných ľadových lezcov. Nevyteká každoročne a aj jeho kondícia sa v priebehu dní výrazne mení, nakoľko jeho juho – západná orientácia zapríčiňuje počas slnečných dní jeho výrazné vytápanie. Avšak ak sa podarí, že vytečie a je v kondícii, tak sa jedná o veľmi pekné a ľahké lezenie v blízkosti Zamkovského chaty. Nástup z chaty trvá tak do 30 – 45 min. priamo pod nástup. Najprv zhruba 10 min po značkovanom chodníku smer Téryho chata, následne k ľadopádu v pravo v hrebeni.

Na Ľad v Lomnickom hrebeni chodievame nacvičovať či už s kurzistmi, alebo členmi klubu ľadové lezenie už niekoľko rokov. Ľad je jedno-dĺžkový, po zhruba 50 metroch lezenia sa v hornej časti ľadu nachádzal starý skobový štand (dve hrdzavé skoby previazané starými zvetranými rep šnúrami a jednou mailon rapide karabínou). Bolo veľmi nepríjemné a nebezpečné tento štand používať na pravidelné zlaňovanie či lezenie Tope Rope s nováčikmi. Vždy sme tento štand ešte doisťovali dodatočným dočasným istením. Avšak vždy ten posledný musel zlaniť na nedoistenom štande. Bolo to naozaj nebezpečné a len to čakalo na nejaké nešťastie.

Staré, pôvodné istiace stanovisko v Ľade v Lomnickom hrebeni

Pre to sme sa rozhodli pre osadenie pevného istiaceho stanoviska a po dohode so Správou Vysokých Tatier SHS JAMES sme dohodli termín a vyrazili.

Na Zamkovského chatu sme vyrazili z Ba už 20.2.2020. Na chatu sme prišli vo večerných hodinách tak okolo 22:00. Posedeli sme trošku dlhšie, ako bolo vhodné, spať sme išli až nejak po polnoci. Budíček 5:00. Po 4 hodinách spánku nič moc, ale vstávame obliekame sa, berieme batohy a 5:20 vyrážame smer Malá Studená dolina. Pod nástupom sme boli okolo 6:00. Kým na seba nahádžeme všetky potrebné veci, tak je už svetlo, odkladáme čelovky a lezieme hore. Ľad nie je absolútne v podmienke, pod ľadom zurčí potokom voda, skrutky do ľadu sa dajú vtlačiť bez skrutkovania. Rátali sme s tým, takže celú dĺžku istíme na čokoch a friendoch, v podstate okrem posledných 5 metrov to bolo cele drytool po skale a trávach, aspoň že tie aspoň trošku držali. O 7:00 sme hore a začíname pracovať. Vyberáme vhodné miesto pre umiestnenie nového štandu.

Príprava nového pevného istiaceho stanoviska – Ľad v Lomnickom hrebeni

Miesto pre nový štand vyberáme asi 2 metre nad pôvodným skobovým stanoviskom. Zaistený na cepínoch v primrznutých trávach vŕtam diery pre nity.

Závity kotiev zaisťujeme lepidlom na závity, aby nedochádzalo k ich uvoľňovaniu počas používania.

Pravidelne sa stretávame s tým, že osadené istenia sa postupne svojím pravidelným používaním povoľujú, preto sme v tomto prípade pre zvýšenie bezpečnosti použili špeciálne závitové lepidlo Loctite 270 pre trvalé zaistenie závitov proti uvoľneniu.

Osádzanie nového istiaceho stanoviska v Ľade v Lomnickom hrebeni

Pridávame ešte jeden nit o niečo nižšie. Oba nity sú osadené v spádnici tak, že pri zlanení dochádza k plnému zaťaženiu iba horného nitu, spodný nit slúži ako bezpečnostná záloha. V nitoch nechávame dve karabíny mailon rapide.

Nové istiace stanovisko v Ľade v Lomnickom hrebeni

Starý štand sme zrušili, pri jeho rušení sme zistili, že sa horná skoba už kývala. Myslím, že sme prišli za 5 minút 12. Za poskytnutý použitý materiál ďakujem Jamesu (expanzné nity) a Alphasportu (karabíny mailon rapide). Dúfam, že našu prácu ocenia všetci lezci, ktorí navštívia tento ľad a budú v ňom môcť bezpečne pôsobiť. Prikladáme krátke video z preistenia.

Preistenie ľadu v Lomnickom hrebeni

Použitý materiál: Dve nerezové kotvy Fischer 70 mm, dve zvárané nerezové oká Brko a dve oceľové karabíny mailon rapide 8 mm Mammut, lepidlo na závity LOCTITE 270.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *