Blechmauernveschneidung

posted in: Lezecké výjazdy | 0

Pre lezcov prebývajúcich na západnom Slovensku ponúka neďaleké Rakúsko široké možnosti lezeckých aktivít ako v letných tak aj v zimných mesiacoch. Najbližšie lezecké sektory máme z Bratislavy autom už do 1,5 hodiny jazdy. V letných mesiacoch sú však možnosti mierne obmedzené, nakoľko väčšina lezeckých sektorov má južnú orientáciu a býva tam dosť teplo čo pre skalné lezenie nie je nič moc.

Jednou s možností viacdĺžkového lezenia so severnou orientáciou je dolina Großes Höllental, teda lepšie povedané skalný masív Blechmauer.

PRÍSTUP

Z Bratislavy smer Viedeň po diaľnici A4, potom po A2 smer Gloggnitz, následne Reichenau an der Rax. Z Bratislavy je to do 2 hodín jazdy. Na konci dediny je pri dolnej stanici lanovky aj kemp (GPS 47.716210, 15.803991) v ktorom sa dá za pár eur prespať. (V Rakúsku je nocovanie v aute mimo kempov zakázané).

LEZENIE

Použitý materiál – 60m twin laná, 10 expresov, sada friendov – stredné veľkosti. Prvé dve dĺžky sú spoločné s cestou Hic Rhodos. Dĺžky sú na husto osadené borhákmi. Cvakali sme každé 2hé až 3tie istenie, ináč by nám nevyšli expresky. V celej ceste sú fixné štandy z jedného borháku a jedného zlaňovacieho kruhu.

V prvej dĺžke sa nedá zablúdiť, stačí ísť v línii borhákov cca 50m až k fixnému istiacemu stanovisku. Druhá dĺžka pokračuje po ľavej strane prvého istiaceho stanoviska priamo nahor. V polovici dĺžký (miesto za V, 2 kroky, všimneš si borháky všade, horizontálne 5ks) na skale nápis z šípkou. Treba odbočiť v smere šípky. Ak leziete na 60tkách lanách spojte druhú a tretiu dĺžku. Ušetríte kopec času.

Od štvrtej dĺžky má cesta tradičný charakter. Postupových istení je už veľmi málo. Je vhodné si v rámci bezpečnosti čosi priložiť aj vlastné. Štvrtá dĺžka začína sokolíkom po výborných chytoch (madlách). ako prvé istenie je zapožený erárny friend, potom borháky a nit. Traverz sa lezie kombinovane po dobrých chytoch a stupoch striedavo cez spoďáky a madielka až do mierne previsnutej špáry (visiaca lanovica s uzlom) Cez mierny previs po dobrých chytoch s nohami na rozpor hore do kútu. Zo subjektívneho pohľadu sa mi kút zdal z celej dĺžky najťažší. V kúte je len jeden borhák, je dobré si kút doistiť. Ja som dával zeleného BD frienda.

Nástup pod stenu nám od auta trval cca 30 min, samotné lezenie aj s 2x zamotaným lanom 3,5hod a zostup nejakých 45 min. Cesta je v celku vyhľadávaná, preto je dobré si ráno privstať a vyraziť čo najskôr.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *