Pag – Stogaj [HR]

posted in: Lezecké výjazdy | 0

Článok píšem v dobe, keď všetci sedíme doma a snažíme sa nejako zvládnuť karanténu pri boji s korona vírusom COVID 19. Dúfam, že o pár týždňov to bude len spomienka bez zdravotných následkov a bude možné opäť cestovať a liezť kade tade po svete.

Pred pár rokmi som mal možnosť navštíviť veľmi zaujímavú, aj keď nie moc rozsiahlu lezeckú oblasť Stogaj na chorvátskom ostrove Pag. Stogaj neponúka veľa lezeckých ciest (niečo okolo 20tky), ale jeho jedinečnosťou jednoznačne stojí za návštevu. Najideálnejším spôsobom návštevy je zaradiť ju pred alebo po lezení v neďalekej Paklenici. V našom prípade sme sa tu zastavili po ceste do Paklenice.

Naša trasa cez Pag do Paklenice

Na Pag sa najlepšie dostaneme trajektom z dedinky Prizna. Plavba trajektom trvá 15 minút. Trajekt premáva zhruba každú hodinu až dve, podľa aktuálneho času.

Trajekt z Prizny na Pag

Po vylodení z trajektu je to ešte asi 20 min autom k pláži Ručica, kde sa dá zaparkovať, odtiaľ pokračujeme pešo ešte asi ďalších 10 min k skalám.

Súradnice lezeckej oblasti Stogaj

Pár metrov po tom ako opustíme parkovisko sa nám ukazujú exteriéry ako z nejakej cudzej planéty z Star Trek The originals.

Stratiť sa moc nedá, cesta je viditeľne vychodená a lemovaná skalnými mužíkmi. Každopádne pocit návštevy cudzej planéty ostáva.

Prichádzame k nášmu cieľu. k skalnej veži oblasti Stogaj. Tento raz je to zas pohľad ako z nejakého pána prsteňov, Keď prichádzame k skalnej veži. Z jej západnej strany vyzerá ako sídlo nejakého čarodejníka. Z východnej strany je to nádherná plochá 40m stena.

Vyberáme troj – dĺžkovú 60m cestu stredom južnej steny v obtiažnosti okolo 5c. Bohužiaľ už vyšlo slnko a začalo piecť, takže lezenie je v celku náročné, lebo pečie ako sprosté a je absolútne bezvetrie. Prvá dĺžka bola vyistená borhákmy. Ale štand a druhá dĺžka boli v katastrofálnom stave, Dúfam že za posledné roky došlo k výmene istení.

Po dolezení cesty si ešte polezieme pár krátkych ciest v okolitých sektoríkoch a nakoľko je v tieni cez 30°C tak sa ideme radšej kúpať. Každopádne v správnom počasi sa tu dá stráviť veľmi pekný lezecký deň. Oblasť poskytuje aj dosť možností bouldrovania. Skala je však veľmi ostrá a koža na prstoch aj guma na lezačkách mizne pre očami.

Ak sa neponáhlate a nájdete si trochu času na spoznávanie nových lezeckých, aj keď malých a lokálneho významu oblastí, tak vám určite odporúčam návštevu Stogaju. Je to síce len jednodňová záležitosť, ale osobne som takúto štruktúru skál nikde inde nevidel. Dúfam, že sa do Stogaju budem mať možnosť ešte niekedy vrátiť v chladnejších dňoch a užiť si zaujímavé lezenie. Návštevu Pagu odporúčam plánovať v chladnejších mesiacoch. Najlepšie na jeseň. Ale pri terajších miernych zimách by to určite šlo aj v zime.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *