Zimné sústredenie HK Filozof Bratislava – Zamkovského chata

posted in: Lezecké výjazdy | 1

V priebehu víkendu deviateho týždňa 2020 sa vo Vysokých Tatrách na Zamkovského chate konalo zimné sústredenie horolezeckého klubu HK Filozof Bratislava. O organizáciu a programovú náplň sa postaral JaškoBUS & Colours Of Climbing. Z Bratislavy sme vyrazili niečo po 15:00 v počte 6ks. Na chatu sa nám podarilo doraziť v rozumnom čase, kedy bola ešte otvorená aj kuchyňa. Doplnili sme tekutiny a živiny, ubytovali sa na izbe a okolo 22:00 sme sa pobrali spať, nakoľko nasledovný deň nás čakal náročný program v podobe nácviku pohybu v zimnom teréne a nácviku lezenia ľadov.

Ráno vstávame v celku neskoro, nakoľko raňajky na chate vydávajú až od 7:30. Z chaty sa nám darí odchádzať až nejak okolo 9:00. Podľa predpovede počasia a podmienok volíme ako miesto pôsobenia Veľkú Studenú dolinu a blízky ľad Popoluška obtiažnosti WI3, ktorý bol v tejto sezóne v relatívne dobrej kondícii.

Pod ľad prichádzame zhruba okolo 10:00. Počas prístupu pod ľadopád už diskutujeme s zúčastnenými o technikách postupu v zimnom teréne, vo vyšších polohách nasádzame mačky a traverzujeme k ľadu. Tu sa nám stáva prvá nepríjemná príhoda v podobe zlomenej turistickej mačky. Terén však nie je náročný, takže aj napriek tejto nepríjemnosti pokračujeme v plnom počte.

Pod ľadom zriaďujeme istiace stanovisko, na bezpečnom mieste, tak aby nás nezasiahli prípadné padajúce kusy ľadu.

Chalani si skúšajú ich prvé lezecké pohyby v ľade, aj keď zatiaľ iba na TR, každopádne podľa ich úsmevu na tvárach sa im to jednoznačne páči.

Počas toho ako jedna dvojica liezla na ľade, druhá dvojica sa venovala metodike zaisťovania v ľade, budovaniu štandov, zavŕtavaniu skrutiek do ľadu, problematike istenia v ľade a samozrejme aj vŕtaniu Abalakových hodín.

Igor na celé dianie dozeral z výšky, neušla mu ani jedna chybyčka.

Kontrolór Igi

Začína v celku silný odmäk, ľad viditeľne mäkne. Tak to balíme a okolo 15:00 odchádzame do doliny. Alebo skôr by sedelo do volebných miestností v Starom Smokovci. Po odvolení rýchlo späť na chatu, tak aby sme stihli večeru o 18:00.

Večeru stíhame, po večeri si dávame len krátku prestávku a pokračujeme v duchu oboznamovania sa s zimnou problematikou pohybu v horskom teréne. Večer pokračuje technickou prednáškou o materiáli používanom pri zimnom lezení.

Metodická prednáška na tému zimný materiál

Pridávajú sa k nám aj naši kamaráti Saška Rošková a Rasťo Šramko, ktorí zareagovali na našu FB pozvánku a prišli sa na nás pozrieť.

Opäť zábavu nepreťahujeme do neskorých hodín a o 22:00 sa odoberáme spať. Ako ináč, aj v nedeľu nás čaká plnohodnotný program v podobe nácviku chovania sa družstva po zásahu lavíny.

Po rannej rutine, teda budíčku, hygiene a raňajkách balíme všetko potrebné a odoberáme sa do Malej Studenej doliny aby sme si našli vhodné miesto na nácvik úkonov spojených s vyhľadávaním a vyslobodzovaním zasypaného lavínou.

Simulujeme modelové situácie. Zasypanie a vyhľadávanie jednej osoby a následne vyhľadávanie a vyslobodzovanie viacerých zasypaných osôb. Takisto si skúšame vyhľadávanie rôznymi vyhľadávačmi ako modernými 3 anténovými, tak aj staršími 1 anténovými.

Chalani mali možnosť vyskúšať si aké to je vyhrabať zasypaného viac ako meter hlboko. V celku sa zapotili, ale myslím si, že účel to splnilo. Predsa len sa v reálnej situácii jedná o nášho kamaráta.

Vyhrabávanie zasypaného z lavínišťa

Po dokopaní sa k zasypanému sme si mohli overiť aj pozitívny zásah sondou. Chalani excelovali a svojho pomyselného zasypaného kamaráta vyhľadali a vyhrabali včas.

Osobne hodnotím víkendové sústredenie za veľmi vydarené. Okrem metodickej náplne a výbornej práce všetkých zúčastnených, hodnotím veľmi pozitívne aj večerné debaty na veľmi vysokej technickej úrovni. V mene Jaskobus & Colours Of Climbing ďakujem všetkým zúčastneným za parádny víkend. Už sa teším na budúcoročné sústredenie. Predpokladám, že po tomto úspešnom roku bude o neho vysoký záujem. A na záver už len naša skupinová fotka pred odchodom z Starého Smokovca.

Tohtoročná zostava sústredenia HKF

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *