Kurz lezenia ľadov – Zámkovského chata

posted in: Lezecké výjazdy | 0

Prvý ročník kurzu lezenia ľadov vo Vysokých Tatrách organizovaný koncom februára na Zámkovského chate sa stretol s nečakaným úspechom a záujmom. Všetci zúčastnení boli po predĺženom víkende plní nových zážitkov a emócií. Frekventanti si mali možnosť vyskúšať nie len lezenie ľadov ale aj pohyb v horských zimných podmienkach ako na lyžiach tak aj na mačkách. zopár z nich to v celku dosť preverilo.

Hlavný režisér a manažér zájazdu

Organizáciu celej tejto akcie som si zobral na starosť ja osobne, nakoľko mi je lezenie ľadov v okolí malej a veľkej studenej doliny v celku blízke a mám to tam veľmi rád. Tieto doliny poskytujú veľa možností zimného lezenia v rôznych obtiažnostiach.

Program je rozdelený na tri lezecké dni, pričom prvý deň sa ide buď na ľad na zákrute, ktorý je však po posledné roky okupovaný okoloidúcimi cepermi alebo na Veverkov ľadopád. Tento rok sme zvolili variant b a spravili sme dobre, nakoľko sme tam boli len 2 skupinky. Ľad je to pomerne ľahký, mierne položený s dobrými možnosťami istenia. na vrchu sú osadené pevné istiace stanovištia v podobe nitov.

Prednášková sála

Metodiku sa snažíme vysvetľovať priamo na mieste v spojení s praktickými ukážkami. V tomto prípade sa jedná o prednáškovú miestnosť v útrobách Veverkovho ľadopádu.

Druhý je venovaný predovšetkým osvojovaniu nadobudnutých vedomostí z prvého dňa a lezením ľahších ľadopádov. V tomto prípade to bol ľad v Lomnickom hrebeni. Je južne orientovaný, takže býva zväčša mäkší. Jediným nedostatkom je absencia istiaceho stanoviska, teda hlavne pre edukatívne účely. Dúfam, že sa nám budúci rok podarí toto stanovisko navŕtať.

Posledný deň už zaradujeme do kurzu aj nejaký ten pohyb vo vysokohorskom zimnom teréne. Tento krát sme zvolili lezenie Lomnického ľadu za ktorým sa treba vyštverať Téryho kuloárom. Tento rok boli nie moc dobré podmienky, ľad bol premrznutý, štiepivý, v celku dal zabrať.

Celá naša zostava

A tu je naša zostava ročníku 2019 z prava – Peťo, Mirka, Luky, Miloš, Maťo. Všetkým musím poďakovať za parádny výkon a za dobrú zábavu. Dúfam že sa podobná partia nazbiera aj budúci rok.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *