Májový základný kurz skalného lezenia 2021

posted in: Metodika | 0

Korona kríza nám za posledný rok poriadne zatriasla našimi plánmi, nie len čo sa týka kurzov ale aj našich lezeckých plánov a výjazdov. Situácia sa konečne ako tak zlepšuje a tak sme aj my mohli znovu rozbehnúť kurzovanie. Kalendár máme na túto sezónu beznádejne naplnený rôznorodými kurzmi ako základnými tak aj pokročilými.

Tretí májový víkend sme sa teda mohli konečne stretnúť s našimi kurzistami na našom základnom kurze skalného lezenia, ktorý sa odohráva už tradične v okolí Bratislavy. Počasie nám takmer prekazilo naše plány, ale nakoniec sme sa nejak spolu dohovorili.

Chvíľu sme síce museli čakať kým prestane pršať, ale nakoniec vychádza slnko a môžme začať s výučbou. Po minulé roky sme začínali na Medvedej skale pri Modre, tento krát sme začali na skalke pri Technickom skle kvôli už zmienenému počasiu.

Začíname ukážkou naväzovania na kombinovaný lezecký úväz pomocou osmičkového uzlu. Kurzisti rýchlo chápu a začínajú s nácvikom.

Začíname naväzovaním na osmičkový uzol

Po pár chvíľach sa už všetci deviati frekventanti vedia bezchybne naviazať na lano. Skala pomaly oschla, takže nám nič nebráni prejsť k základom istenia na skale.

Všetci poctivo nacvičovali.

Všetci majú úsmevy na tvári. slniečko svieti, je príjemne teplo. Už sa tešia na svoje prvé lezecké kroky a pohyby na ozajstnej skale. Pre všetkých to bol prvý kontakt s lezením vonku na skale.

Po krátkom brífingu začíname s nácvikom lezenia a istenia spôsobom Tope Rope, teda na hornom lane, alebo ako sa hovorí slangovo na udicu. Po prvotných obavách sa všetci osmeľujú a postupne si skúšajú ako lezenie tak aj istenie na hornom lane.

V sobotu má byť predpoveď ako tak stabilná, vyrážame preto v skorých ranných hodinách pod hrad Pajštún, kde štandardne pokračujeme vo výcviku. Tu máme v pláne nacvičovať bezpečné zlaňovanie, lezenie na prvom konci lana a tak isto tu prebieha hlavná časť výcviku aj s praktickými ukážkami.

V sobotu ťaháme až do piatej hodiny poobednej, je za nami náročný deň, avšak kurz ešte nekončí, pokračujeme aj v nedeľu, tak isto na Pajštúne, kde budú frekventanti fungovať už samostatne s naším nenápadným dohľadom na ich bezpečnosť. Podaktorí si majú možnosť vyskúšať aj o trochu ťažšie cesty, podaktorí sú radi, že si vyskúšali lezenie na prvom konci lana v ľahšom teréne.

V nedeľu po tretej hodine poobednej balíme všetko vybavenie a materiál a ukončujeme kurz. Kurzistom rozdáme ešte drobné darčeky v podobe tričiek, tašiek či čeleniek, poďakujeme sa za fantastickú atmosféru, robíme skupinové foto a ideme domov odpočívať.

Osobne hodnotím tento kurz ako veľmi vydarený, naši nováčikovia zvládli náplň kurzu na jedničku s hviezdičkou a teším sa na ich účasť na našich ďalších plánovaných akciách ako metodických tak aj lezeckých.

Všetci so záujmom o kurzy či už skupinové, alebo individuálne nás môžte kontaktovať buď prostredníctvom emailu: igi@coloursofclimbing.sk alebo osobne či telefonicky. Bližšie informácie o kurzoch v kolónke Horoškola, alebo na stránke www.coloursofclimbing.sk.

Text: Peter Jaško

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *